Bulion warzywny Thermomix

Bulion warzywny Thermomix to fantastyczny sposób na przygotowanie bazy pod rosół, lub też inną potrawę, w sposób szybki i efektywny. Jak zatem zrobić bulion warzywny z kostki? Jak długo zajmuje przygotowanie produktu, jakim jest koncentrat bulionu warzywnego. Jak wygląda przepis na Thermomic koncentrat bulionu warzywnego?

Przepis na bulion warzywny Thermomix

Do przygotowania przepisu na bulion warzywny Thermomix potrzebne będą: 

warzywa
  • 750 ml wody, 
  • 200 g marchewki, 
  • 200 g selera, 
  • 100 g cebuli, 
  • 2 ząbki czosnku, 
  • 50 g grzybów,
  • 2 liście laurowe,
  • 2 ziarna ziela angielskiego,
  • gałązki rozmarynu,
  • kilka liści Bazyli,
  • gałązki lubczyku,
  • liście pietruszki,
  • sól, 
  • pieprz czarny, 

Sposób działania przy bulionie warzywnym:

Przygotowany w ten sposób koncentrat bulionu warzywnego, nie tylko przyspiesza gotowanie obiadu, ale także nadaje potrawie charakterystyczny, roślinny aromat. Słoiczki z koncentratem mogą zatem na stale zagościć na półce w lodówce i być niezwykle przydatne podczas gotowania. Warzywa obierz i nastaw do gotowania minut na 20 minut. Następnie dodaj przyprawy. Kolejno, zmiksuj na najwyższych obrotach przez 2 minuty i gotowe. Jeśli zastanawiasz się, ile czasu potrzebujesz na stworzenie Thermomix koncentrat bulionu warzywnego, to podpowiadamy, iż będzie to około pół godziny.

Koncentrat bulionu warzywnego – jak zrobić?

Jak zrobić koncentrat bulionu warzywnego? Ugotowane i zmielone warzywa z przyprawami należy umieść w hermetycznym pojemniku, takim jak słoik, i przechowywać w lodówce lub zamrażarce. Dzięki zawartości soli, koncentrat nie zamarza do stanu, w którym trudno jest z nim pracować. Bulion można również rozłożyć w foremkach do kostek lodu – wówczas powstanie kostka rosołowa Thermomix, którą będziesz mógł z powodzeniem wykorzystywać do przygotowania innych potraw.
Koncentrat bulionu drobiowego przepisownia to wspaniały sposób na szybkie przyrządzenie potraw. Wystarczy zrobić bulion na zapas, a następnie sięgać po niego w każdej chwili.

Jak zrobić bulion warzywny z kostki?

Jeśli nie wiesz, jak zrobić bulion warzywny z kostki, to podpowiadamy, iż wystarczy wykonać kilka prostych czynności. To błyskawiczny i awaryjny sposób na przygotowanie doskonałej bazy pod dalsze gotowanie. Jak długo się go wykonuje? Wystarczy rozpuścić kostkę we wrzątku, gotować kilka minut na małym ogniu i bulion gotowy. Można także do tak przygotowanego wywaru dorzucić udko z kurczaka i nadać mięsnego aromatu potrawie.

Bartek Ciok

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *