Jak ugotować zupę pieczarkową?

Zupa pieczarkowa to jedna z najsmaczniejszych zup, które goszczą na naszych stołach. Można ją gotować przez cały rok, nie tylko w sezonie grzybowym. Może być serwowana na obiad niezależnie od sezonu. Pieczarkowa jest bardzo zdrową zupą, ponieważ pieczarki są pełne wartości odżywczych. Czy zrobienie zupy pieczarkowej jest trudne? Przekonaj się, że nie – sprawdź, jak ugotować zupę pieczarkową stosując nasze porady.

Zupa pieczarkowa z ziemniakami na rosole – smaczny i pożywny obiad

Zupa z pieczarek jest uniwersalnym daniem, które można podawać w wielu wariantach. Jak ugotować zupę pieczarkową, która zachwyci smakiem? Najczęściej podaje się ją w postaci gęstego kremu ozdobionego groszkiem ptysiowym lub grzankami. W innej wersji można podać zupę pieczarkową z makaronem, kluseczkami lub ziemniakami.

Dobrze będzie smakować także wtedy, kiedy dodamy do niej jarzyny, takie jak na przykład:

Zupę można również zabielić jogurtem lub śmietaną. Do zagęszczenia zupy pieczarkowej dobrze nadaje się też mąka ziemniaczana czy pszenna. Jak widzisz, przepisów na to, jak zrobić zupę pieczarkową, jest wiele. Trudno jednoznacznie wskazać, który jest najlepszy. Niemniej wybraliśmy pewną instrukcję, cieszącą się dużym uznaniem, aby przedstawić, jak oraz ile czasu gotować zupę pieczarkową. Sprawdź nasz przepis, podążaj za nim i przygotuj oszałamiającą w smaku zupę pieczarkową. Jeśli natomiast masz pomysł, jak usprawnić przepis, nie wahaj się! Przygotuj zupę według własnego uznania, zgodnie z Twoimi preferencjami smakowymi.

Jak ugotować zupę pieczarkową na rosole?

Choć początkującym kucharzom może się wydawać inaczej, zupa pieczarkowa jest bardzo prosta w przyrządzeniu. Zatem jak ugotować pieczarkową? Pieczarkową można zrobić nie tylko na bulionie mięsno-warzywnym od podstaw, ale również na rosole z poprzedniego dnia. Zupa pieczarkowa jest ciekawym pomysłem na kolację w romantycznym gronie, więcej porad na to co ugotować na romantyczną kolację w domu.

Zupa pieczarkowa z ziemniakami

Poniżej przedstawiamy prosty przepis, jak ugotować zupę pieczarkową na rosole, której podstawą jest gotowy już bulion czy rosół.

Składniki:

  • 1,5 litra bulionu,
  • 500 g pieczarek,
  • warzywa i mięso z rosołu,
  • 500 g ziemniaków,
  • śmietana,
  • przyprawy – sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy.

Przygotowanie:

  1. Na początek zagotuj bulion. Przed samym gotowaniem wywaru wyjmij mięso i warzywa i odłóż na osobny talerz.
  2. Kiedy wywar się gotuje, przygotuj pieczarki. Oczyść je, dokładnie umyj i pokrój na paski lub ćwiartki. Przesmaż na rozgrzanym maśle lub oleju.
  3. Umyj, obierz i pokrój w kosteczkę ziemniaki. Dorzuć do bulionu razem z usmażonymi pieczarkami i zagotuj. Jak długo gotować całość wraz z pieczarkami? Ok. 15-20 min wystarczy, aż ziemniaki zmiękną. 
  4. Pod koniec gotowania dodaj do zupy mięso i pokrojone warzywa z wywaru. Opcjonalnie możesz zabielić zupę śmietaną i udekorować natką pietruszki. 

Jak usmażyć, czy może jak ugotować grzyby do zupy?

Część osób może się zastanawiać, czy pieczarki przeznaczone do zupy trzeba usmażyć, czy też ugotować. Rozwiązanie jest proste – najlepiej w zupie sprawdzą się pieczarki smażone, lecz ugotowane przed smażeniem będą nieco smaczniejsze. A jak ugotować grzyby takie jak pieczarki? Przed gotowaniem myjemy pieczarki, wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy przez ok. 3-5 min, jeśli zamierzamy je potem usmażyć. Gdy jednak wolimy mieć w zupie pieczarki ugotowane, wtedy czas ich gotowania powinien wynosić ok. 15 min. Niezależnie od tego, którą opcję wybierzemy, warto poeksperymentować w kuchni, aby przyrządzić idealną dla nas zupę pieczarkową o niepowtarzalnym i wyjątkowym smaku.

Bartek Ciok

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *