Jak usmażyć pieczarki

Pieczarki są gatunkiem grzybów powszechnie stosowanych w polskiej kuchni. Używa się ich do wielu rodzajów dań, m.in. zup, sosów, farszów czy jako dodatek do obiadu. Pieczarki można poddawać obróbce termicznej na wiele sposobów, a najpopularniejszym rozwiązaniem obok gotowania jest smażenie. Dowiedz się zatem, jak usmażyć pieczarki i do czego je wykorzystać w tej formie. Pyszna zupa pieczarkowa na bazie pieczarek gotowanych.

Jak usmażyć pieczarki – wskazówki

Smażenie pieczarek wydaje się stosunkowo proste. Trzeba jednak pamiętać, aby nie dopuścić do puszczenia przez pieczarki wody podczas smażenia, ponieważ wówczas otrzymamy grzyby gotowane lub duszone. Jest na to prosty przepis – wystarczy po chwili smażenia posypać pieczarki szczyptą soli. Dzięki temu woda odparuje z grzybów i szybko się one usmażą. Pod koniec smażenia można dodać ulubione przyprawy dla nadania smaku. 

A jak przygotować pieczarki do smażenia na patelni? Nie jest konieczne obieranie pieczarek ze skórki, a jedynie porządne ich umycie. Zastanawiasz się być może również nad tym, na czym smażyć pieczarki? Idealnie do smażenia pieczarek nadaje się olej roślinny lub masło klarowane. Pieczarki najlepiej kłaść na rozgrzanym tłuszczu, ponieważ zimny szybciej wchłoną i zrobią się nieprzyjemnie tłuste. Można też przykryć patelnię, aby płyn nie odparował i pieczarki nie wyschły.

Jak zatem usmażyć pieczarki? Oto najprostszy przepis:

  1. Oczyść i umyj dokładnie grzyby. Osusz porządnie z nadmiaru wody, możesz je też obrać.
  2. Rozgrzej tłuszcz na patelni. 
  3. Wrzuć pokrojone pieczarki na patelnię. Dodaj szczyptę soli, często mieszaj i smaż, aż grzyby zmiękną i będą rumiane. 
  4. Możesz jeszcze doprawić pieczarki do smaku.
pieczarki w kuchni

Jak długo smażyć pieczarki? 

Wiele osób zastanawia się również, jak długo smażyć pieczarki. To zależy od ilości grzybów i ich wielkości, ale powinno wystarczyć ok. 10-15 min. Drobno posiekane pieczarki smażymy krócej, bo tylko maksymalnie 5 min. Pieczarki podczas smażenia potrzebują naszej uwagi, dlatego warto ich pilnować. A ile czasu smażyć pieczarki z cebulą? W tej wersji zaczynamy od podsmażenia posiekanej drobno cebuli, aż się zeszkli. Dopiero potem dodajemy umyte i pokrojone w plastry pieczarki i smażymy do momentu, gdy grzyby się zrumienią. Warto mieć na uwadze, że o tym, ile smażyć pieczarki z cebulą decydują również rodzaj patelni i zastosowanego tłuszczu. Dlatego ważne jest, aby wziąć sobie do serca uwagę, że pieczarki są gotowe wtedy, gdy zmienią wygląd. Często to jedyny sposób, aby ocenić, czy są już usmażone.

Jak przygotować pieczarki, czyli usmażone pieczarki do obiadu i nie tylko

Jak widać, smażenie pieczarek nie jest specjalnie skomplikowanym zadaniem. Warto zatem włączyć je do swojej diety. Tym bardziej, że smażone pieczarki mogą być później wykorzystane w wielu potrawach. Smaczne pieczarki z patelni sprawdzają się idealnie np. jako składnik farszu do pierogów czy krokietów lub też baza do domowego sosu pieczarkowego. Jeśli usmażymy pieczarki z cebulą, sprawdzą się doskonale w roli dodatku do kotletów czy pieczonego kurczaka. Równie smakowicie będą się prezentować z jajecznicą, tofucznicą czy omletami. Zastanawiasz się, jak jeszcze wykorzystać pieczarki smażone? Spróbuj dodać je do pasztetu, gołąbków, zapiekanek, pizzy czy gulaszu. Możliwości wykorzystania usmażonych pieczarek w kuchni jest naprawdę sporo. Ostatecznie ogranicza je tylko Twoja fantazja.

Bartek Ciok

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *