Kurczak po koreańsku Thermomix

Kurczak po koreańsku Thermomix stanowi doskonałe danie, które urozmaici nasz jadłospis. Dzięki wyrazistym przyprawom, smakuje wybornie, a jego wykonanie jest łatwe i szybkie. Jak zrobić skrzydełka po koreańsku? Jak długo przygotowuje się pierś z kurczaka po koreańsku? Czy chrupiący kurczak po koreańsku przypadnie do gustu wymagającym domownikom? 

Kurczak po koreańsku Thermomix – jak zrobić?

Jeśli chcesz, aby kurczak po koreańsku Thermomix wyszedł idealnie, a nie wiesz jak go zrobić, warto zastosować sprawdzony przepis na tę aromatyczną potrawę. Przygotuj zatem:

  • 500 g skrzydełek z kurczaka,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 10 g korzenia imbir,
  • 70 g mąki pszennej,
  • 20 g mąki ziemniaczanej,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • pieprz i sól,
  • 10 g oleju do smażenia
Kurczak po koreańsku

Sposób działania przy kurczaku po koreańsku:

Przepis na ten możesz również wykorzystać, jeśli chcesz przyrządzić pierś z kurczaka po koreańsku. Wówczas zmień jedynie rodzaj mięsa. Skrzydełka podziel na trzy części, a lotkę, która jest elementem bez mięsa, wyrzuć. Mięso opłucz i dobrze odsącz. Do naczynia miksującego włóż czosnek, imbir i rozdrobnić przez 3 sekundy, w trybie oboty. 5. 8. Łopatką zeskrob składniki ze ścianek naczynia miksującego na dno i ponownie rozdrobnij przez 3 sekundy, w trybie obrotów 5. 8. W kolejnym kroku dodaj mąkę, skrobię, proszek do pieczenia, sól, pieprz i wymieszaj całość przez 5 sekund, obroty 5. 3. Przelej zawartość do dużej miski. Rozgrzej patelnię z olejem. Kurczaka obtocz pojedynczo w mące, a następnie połóż na gorącym tłuszczu. Postaraj się, aby kawałki mięsa nie nachodziły na siebie, dlatego dobrym pomysłem będzie ograniczenie liczby kawałków, smażonych na raz. Jak długo przygotowywać w taki sposób skrzydełka po koreańsku? Trzymaj na ogniu do zrumienienia, co chwilę obracając. Kurczak po koreańsku nadaje się również na kolację dla faceta, więcej przepisów i porad jak przygotować kolację dla mężczyzny.

Kiedy chrupiący kurczak po koreańsku jest już na patelni, przygotowuj sos. Wykończenie korean fried chicken przepis jest niezwykle łatwe. Ile czasu zajmuje? Kilka minut. Do naczynia miksującego włóż ząbecz czosnku, korzeń imbiru i rozdrobnij przez 3 sekundy w trybie obrotów 5. 8. Zeskrob składniki ze ścianek Thermomixu na dno i ponownie rozdrobnij przez 3 sekundy, w trybie obrotów 5. 8. Dodaj łyżkę cukru, łyżkę octu, 2 łyżki miodu, łyżeczkę sosu chilli, łyżeczkę koncentratu pomidorowego, 2 łyżki sosu sojowy, 2 łyżki oleju sezamowego i zmiksuj przez 10 sekund w trybie obroty 3. Następnie gotuj 10 minut, w 100°C i trybie obroty 1. 1. Za pomocą łyżki cedzakowej przełóż kawałki kurczaka na ręczniki papierowe i odsącz z nadmiaru tłuszczu. Usmażony kurczak po koreańsku Thermomix, przełóż na talerz, skrop przygotowanym sosem i posyp sezamem oraz szczypiorkiem.

Bartek Ciok

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *